Sports

Wednesday, November 14, 2012

KES SCAMMER OLEH INDIVIDU MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI DALAM WWW.MUDAH.MY



NAMA PENIPU  : MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI
ALAMAT  : NO.41G, PARIT 10 GAMBUT SUNGAI PANJANG, SUNGAI BESAR, 45300 SELANGOR
NO. TELEFON : 013-3287303 / 019-3981354
AKAUN MAYBANK DAN NAMA: 162106755443 / MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI
AKAUN CIMB DAN NAMA : 12130070805526 / MOHAMAD YASSIN
AKAUN HONG LEONG BANK DAN NAMA : 15251020803 / SITI ROGAYAH BINTI HAJI KAHFI
LINK ALAMAT PERNIAGAAN DALAM MUDAH : http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=223121


INFO PERNIAGAAN DALAM MUDAH:
Gaiya Hanna Closet
Pelbagai Jenis Tudung Dan Brooch dan pakaian kanak-kanak dan pakaian wanita dan Lelaki
Products are in good condition and at a very reasonable price. Most of our prices are with postage. Feel free to contact us for further info on - http//gaiyahannacloset pelbagai- Tudung Ala Ariani, Tudung Dual Tone, Tudung Morocco Rose Dan Brooch dan pakaian kanak-kanak dan pakaian wanita dan Lelaki.

 Saya telah dihubunngi oleh seorang sahabat atau pelanggan internet saya bahawa beliau telah ditipu oleh penama diatas atas urusan membeli telefon lama antik. Hasil sms, mangsa bersetuju membeli seunit telefon lama warna hitam.
TEKNIK PENIPUAN

17.09.2012 (Isnin) : Mangsa telah bank in ke akaun maybank dengan nombor akaun  Maybank 162106755443 atas nama penipu MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI dengan jumlah RM120.00.

2 minggu tiada jawapan dari Penipu.

26.09.2012 (Rabu Tengahari sekitar jam 12.00pm) : Telefon diterima dengan hati gembira. Setelah dibuka didapati telefon yang dijanjikan tidak sama dengan gambar. Mangsa telah berkali-kali telefon dan sms tapi tiada balasan. Setelah diremind berkali-kali penipu mengatakan alasan kesilapan penghantaran.  Penipu bersetuju untuk menghantar telefon seperti dijanjikan kepada mangsa dengan syarat mangsa menghantar kembali telefon tersebut.

1.10.2012(Isnin)  : Telefon telah dikembalikan kepada empunya melalui tracking number em314761265my.

8.10.2012(Isnin) : Telefon masih belum diterima oleh Penipu.

9.10.2012(Selasa)  : Mangsa penipuan telah menghubungi Postlaju bertanyakan kenapakah telefon masih tak sampai ke tangan penerima melalui tracking number. Difahamkan oleh Customer Service Postlaju bahawa rumah Penipu tiada orang ketika barangan dihantar. Hasil perbincangan diantara mangsa dan Postlaju dinasihatkan oleh postlaju supaya Penipu menuntut barangan di Pejabat Post Sg. Besar.

13.10.2012(Sabtu, 4.28pm) : SMS dari Penipu bahawa barangan telah diambil semalam (12.10.2012). Penipu mangatakan barangan setuju untuk dipostkan ke alamat mangsa pada 15.10.2012(Isnin) dengan menyatakan sms”Ok2”. Mangsa mengatakan “Ok.Tq”.

15.10.2012(Isnin 4.19pm) : Mangsa sms bertanya “Tuan. Tel dah post?” Tiada jawapan.

16.10.2012 (Selasa7.58am) : Mangsa sms lagi “Tuan. Tel dah post?”. Juga tiada jawapan

7 hari berlalu

22.10.2012(Isnin, 10.07pm) : Mangsa sms bertanya Tuan. No track telefon hitam? Juga tiada jawapan
24.10.2012 (Rabu 3.29pm) : Mangsa sms bertanya Tuan. No track telefon hitam? Juga tiada jawapan

25.10.2012 (Khamis 3.57pm) : Mangsa sms lagi “Tuan.sampai hari ni tel tak sampai lg”, kemudian “Tuan. No track telefon hitam?”juga tiada jawapan.

25.10.2012 SMS telah dihantar berkali-kali
Sehingga hari ini lebih dari satu bulan 14.11.2012(Isnin) : Penipu masih tak balas sms. Dan kesemua duit di songlap. Walaupun telefon boleh dihubungi.


Secara tak langsung kes penipuan sebegini boleh menjejaskan nama baik perniagaan internet di Malaysia. Kalau ada kawan-kawan yang nak beli barangan dengan Penipu ini (MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI) sila maklumkan kepada kawan-kawan yang lain untuk keselamatan bersama.

1. Apa pendapat korang dengan kes penipuan macam ni? Report Polis…. Bla… bla… bla…

2. Apakah tindakan yang boleh diambil oleh mangsa Penipuan? Minta saman malu dan ganti rugi…..

4 comments:

  1. Mohon semua kawan2 set dalam telefon masing2 untuk banned urusniaga dengan org mcm ni.. sehingga kes selesai la..

    ReplyDelete
  2. pandai kawan tu buat perniagaan camtu. Di dunia mungkin dia lps... Di akhirat pasti tak lepas... Moga org penipu camni diberi kesedaran & sedar dia dok makan duit HARAM selama ni....

    ReplyDelete
  3. Mengambil kesempatan secara haram..... didunia mungkin lepas tapi diakhirat akan terima balasannya

    ReplyDelete
  4. You always provide quality based posts, enjoy reading your work. replica watches india

    ReplyDelete